גליל (גולומביק) אמנון

בן יהודית וצבי

נולד ב- 17.9.1925

נמנה עם ילדי הקיבוץ הראשונים.

חבר קבוצת "חבצלת" במוסד משמר העמק

נפטר ב-  12.4.2018

אמנון בן יהודית וצבי גולומביק. בשנת 1923, לאחר עזיבה קצרה, שב צבי גולומביק לקבוצתו "אחוה", כשזו שהתה ביבנאל. בשובו הוא מביא איתו את בת זוגו יהודית רוזנגרטן. בהמשך הם עוברים עם הקבוצה לגניגר. ב- 17.9.1925 יולדת יהודית את בנם אמנון בבית החולים "עין גדי" בתל אביב. שבוע אחר כך היא חוזרת לגניגר ומצטרפת עם אמנון הקטן לצבי ולחבריו המיועדים לעלות לגבעת כניפס, לייסד את קיבוץ שריד. את התינוק אמנון הם מניחים אחר כבוד לצד מעט תינוקות נוספים, במקום היחיד החם ביישוב, במכבסה. בתור מיטה משמש לו ארגז ירקות כמצע. שנה וחצי אחר כך הם עולים להתיישבות קבע על גבעת שריד. מרבית שנותיו ממלא אביו של אמנון תפקידים מרכזיים – גזבר, מזכיר, מוכתר, ועושה גם בפעילות ציבורית. הוא בשליחות מתמדת, אין לו ממש זמן להיות אבא. במאורעות תרפ"ט כשהערבים מהכפר הסמוך, אל מוג'דל (מגדל העמק של היום), יורים על הקיבוץ, מפנים את הנשים והילדים, ביניהם גם אמנון ויהודית, לנהלל.

כשיהודית חלתה ב"טיפוס" היא אושפזה בבית חולים בתל אביב. את בנה אמנון שלחה לגור אצל חבר בבאר טוביה. כעבור חצי שנה מצטרפים יהודית ואמנון הפעוט לקיבוץ רמת רחל שבו יש ליהודית מכרים. כשאמנון מגיע לגיל שש הוא נשלח ללמוד בבית ספר "תלפיות" בירושלים מכיוון שברמת רחל עוד אין בית ספר. בשל בקיאותו בחשבון הוא עולה מיד לכיתה ב', אך שם אין מקום ישיבה ואמנון נאלץ ללמוד בעמידה.

בהגיעו לגיל מצוות חיפשה עבורו יהודית את המסגרת שתעניק לו את החינוך הכי טוב, ואין כמו מוסד משמר העמק, ששמו כבר יצא לפניו. אמנון חזר לשריד ויחד עם שאר ילדי הקיבוץ הוא לומד במוסד משמר העמק. קבוצתו היא קבוצת "חבצלת".

לצבי אביו כבר יש אישה אחרת, פרנצי, והיא מביאה איתה את רותי הקטנה, בתה מנישואיה לאריה אראלי. צבי ופרנצי מקימים משפחה ונולדים להם שאול ונאוה. בחופשות בשריד אמנון מלמד עברית את חברי הקיבוץ שהשפה אינה שגורה בפיהם. בין תלמידיו יוסל'ה דן ופנינה פליקס. ב"מוסד" הוא נודע בידיעותיו ובחוכמתו הרבה וזוכה לכינוי של כבוד – "תאלס", על שמו של הפילוסוף היווני החכם מהעת העתיקה.

את שנת הי"ב, כפי שהיה מקובל אז, עשה עם חבריו לקבוצת "חבצלת" בקיבוץ תל עמל,  שם הם הוכשרו לחיי קיבוץ. לאחר מכן חזר הביתה והצטרף לקיבוץ כחבר.

ב- 1946, ב"שבת השחורה" נאסר ונשלח עם חברי שריד נוספים לעתלית ומשם למחנה מעצר ברפיח. כעבור חמישה חודשים הם משתחררים ושבים הביתה. במלחמת העצמאות לחם בקרבות בעמק הירדן, השתתף בשחרור הגליל המערבי ובהמשך ירד דרומה, לכיבוש אילת. אחרי המלחמה יצא ללימודי חקלאות ב"מקווה ישראל" וכשחזר לשריד עבד דווקא בבניין אצל חנוך שחם.

בנסיעה עם אביו, שיצא לשליחות באנגליה, הוא מכיר את דורית, וכשדורית מגיעה ארצה הם נישאים ונולדים להם רונית, גיא ותמיר.

בשנות השבעים מכיר אמנון את עדנה שמגיעה לשריד כמורה שכירה. האהבה צומחת ביניהם והם מקימים משפחה. לצד נטע, בתה של עדנה מנישואים קודמים, נולדים להם ארז ואחריו צור.

במהלך חייו עבד אמנון בבניין, בגידולי שדה, שם התמחה במיוחד בגידול כותנה וכמדריך לפיקוח מזיקים, בחשמליה, כאחראי תקשורת וגם מילא תפקידים בוועדות רבות.

בן 93 היה במותו.

הוא השאיר כאן את חותמו, את מעשיו, את דעותיו ואת חוכמתו.

יהי זכרו ברוך

 

*********

אמנון אבא לרונית, גיא ותמיר, לארז וצור וסבא לנכדים

שלום לך אמנון אהובי,

היום אני בפעם הראשונה מזה 45 שנים עומדת כאן בודדה – נפרדת ממך עם דמעות בעיניים והלב בוכה מצער.

אני רוצה לזכור אותך ואת חיינו המשותפים שהיו באמת כל כך מעניינים וכל כך יפים עם המון תוכן עניין והמון המון אהבה.

איתך אף פעם לא היה משעמם ובסביבתך תמיד היה כל כך נעים. חוש ההומור המבריק שלך, והכל כך מיוחד והרעיונות שהגשת לנו היו מקור של כיף ביחד.

חיינו ביחד חיים מלאי תוכן עניין תרבות טיולים וכיופים.

תמיד אמרת שיש לחיות כל זמן שבחיים, יש לצעוד במקביל כאשר איכות החיים תואמת את התוחלת, ואין צורך למשוך את אריכות הזמן. כך חשבת וכך נהגת עד יומך האחרון.

 

בוא ואזכיר לך ולכל חבריך שבאו להיות איתך ואיתנו, חלק מקורות חייך:

בראש וראשונה תמיד ציינת כמה טוב לך שהעבודה שלך היא גם התחביב שלך ושאתה מבורך בכך מאוד. אהבת לעבוד בחשמליה, לפתח פרויקטים ובעיקר ללמוד וללמוד. אהבת להקים את כל ענף הטלפוניה בשריד יש מאין, ולהתקדם עם רוח הזמן והטכנולוגיה, ללמוד ולפתח טכנולוגיות לרווחת הקיבוץ ותושביו. תמיד היית קשוב לצרכי האנשים ועמדתם לרשותם יום ולילה.

העניין והסקרנות היו אצלך קו מוביל ותכונת האופי של רכישת ידע נוצלו היטב לטובתך ולטובת הסובבים אותך.

כשהגיעו המחשבים האישיים לעולם ולארץ אתה היית בין הראשונים שנכנסת ללמוד ולהבין את היכולות של הטכנולוגיה החדשה הזו ואף סחפת את כל המשפחה לעניין. לא סתם כינו אותך במוסד במשמר העמק בשם "תאלס", על שם חכם יווני. כבר אז הכירו החבר'ה בתבונה ובחכמה שלך, ולא רק זאת אלא שכבר נמשכת לשטח החשמל והאלקטרוניקה, ובהצגת הסיום אתה היית האחראי על התאורה.

 

ולכל אלה שעומדים כאן איתנו נספר שנולדת בשנת 1925, כשנה לפני שהקיבוץ עלה על הקרקע וגרתם בגניגר.

בזמן המאורעות פונו הנשים והילדים משריד לנהלל. משם אתה ואמך עברתם לתל אביב. אך כעבור זמן קצר אמך חלתה בטיפוס, פונתה לבית חולים ואתה עברת לגור אצל חבר בבאר טוביה. כשאמך הבריאה ובזכות קשריה עם גדוד העבודה, אתם עברתם לקיבוץ רמת רחל. שם עוד לא היה בי"ס ולכן עשית בי"ס יסודי בתלפיות בירושלים.

כשהגעת לגיל בי"ס תיכון אמך העבירה אותך חזרה לשריד לרשותו של אביך מתוך חשיבה שתקבל חינוך ברמה נאותה. באותו זמן ילדי שריד התחנכו במשמר העמק שנחשב לבית החינוך הטוב בו התחנכו ילדי גדולי הדור. אתה היית בקבוצת "חבצלת" ותמיד סיפרת על השנים היפות שהיו לכם עם מורים מצוינים כמו שניאור ועם חברים כמו מיכה לין, אורי מזרע, צ'יבי, ראומה וייצמן ועוד.

משסיימת את המוסד החינוכי פנית וביקשת שישלחו אותך ללימודי חקלאות במקווה ישראל. היה ברור לך שאתה רוצה להיות חקלאי והיה חשוב לך להיות חקלאי משכיל. גם זה היה אז צעד לא שגרתי.

כשנה למדת במקווה ישראל אשר לא הסתיימה, כיוון שבאחת השבתות נתפסת ע"י הבריטים ונשלחת עם עוד חברים משריד לרפיח.

ברפיח שהית כמה חודשים ונחשבת  "member of P" . כשהשתחררתם גויסת להגנה ולצבא. השתתפת בפעולות וכיבושים מן הצפון ועד לציר גולני בדרך לכיבוש אילת. לאחר מכן הגעת לקיבוץ והגשמת את החלום להיות חקלאי, שם סייעת בפיתוח זנים הובלת שיטות ליישור שטח והיית מדריך אזורי בענף הכותנה.

כשאורי לב נסע לחו"ל הכניסו אותך לחשמליה ושם התחלת מסלול חדש עם אהבה ישנה והתקדמת במקצוע במקביל מעשית ועיונית.

לא יאומן אבל בגיל ארבעים ושבע התחלת חיים חדשים לגמרי. אז הכרנו ואתה החלטת להתחיל זוגיות חדשה. נולדו לנו ארז וצור. ובגיל קרוב לחמישים ישבת לספסל הלימודים  ולמדת חשמל עם צעירים ממך בעשרות שנים. הם היו לך חברים ללימודים ואתה הכנת אחדים מהם לקראת הבחינות.

 

אמנון, כל כך אהבת את החיים. מגיל צעיר שמעת המון מוזיקה קלאסית, הרבית לקרוא עשית המון טיולים בארץ ובחו"ל. השתדלת לתת את כל כולך לקיבוץ למשפחה לילדיך ולחיות בזוגיות טובה ומאושרת.

את כל ילדיך אהבת והתמסרת אליהם ולימים נכדיך היו לך מקור של נחת.

יצרנו קן משפחתי חם, שלי שלך ושלנו.

אמנון שלי היה לך ראש טוב, ראש פתוח שפע של רעיונות יצירתיים המון הומור מיוחד איש שיחה מעניין, אוזן קשבת לאנשים סביבך.

כעת אני נפרדת ממך. אבוא להיות איתך ועם צור.

תמיד נהיה יחד.

אוהבת

עדנה

גלילה לראש העמוד
X
דילוג לתוכן