צילומים: יאיר חרמוני וחי שפיר
סיכום השנה הראשונה בתפקיד. גם מבחינת העבודה וגם באפן אישי.
השנה הראשונה שלי בתפקיד היתה מאתגרת ואינטנסיבית. קשת הנושאים שמרכז המשק עוסק בהם היא גדולה ביותר, מצריכה הבנה בתחומים רבים, והרבה שעות לימוד. האתגר המרכזי בכל תחום עיסוק הוא למצוא את האיזון בין העומק לרוחב. כלומר להחליט מתי אני מעמיק בנושא מסוים ומעורב בפרטים, ומתי אני נותן למנהל הפעילות את מלוא הסמכות והאחריות להחליט בעצמו.
לשמחתי, אני עובד עם קאדר מצוין של אנשי מקצוע, הן בתחומי הפעילויות העסקיות השונות, והן בתחום ניהול הפרויקטים, הן משריד והן מחוץ לשריד. זה מאפשר לי להיות מעורב בו זמנית במספר רב של נושאים, ולדעת ששום דבר לא נופל בין הכיסאות.
מבחינה אישית אני נהנה מהעבודה, וחש סיפוק וגאווה לעבוד עבור הקיבוץ שלי.
הסבר על הבניה ברפת, מדגריה ובית הבריאות.
השנה הוצאנו לדרך שלושה פרויקטים משמעותיים, אחרי תקופה ממושכת של הכנות ותכנון.
הרחבת המדגירה היא מהלך אסטרטגי, שמטרתו חיזוק והתבססות של מעמדנו בתחום הרביה והפטם. אגודת אפרוחי הגליל והעמק, בה אנו שותפים, היא גורם עסקי משמעותי בשוק זה. בשרשרת הערך של השניצל, מדגירה היא המקום בו יש התערבות מלאכותית של האדם, ומי שמחזיק מדגירה מחזיק בצוואר הבקבוק של השרשרת. יכולתנו המשותפת לבצע השקעת הון משמעותית כזאת, ולהפעיל מדגירה גדולה ומודרנית, מחזקת את מעמדנו בשוק. בשטח אנו נמצאים לקראת סיום בניית השלד והממ"ד. ציוד ההדגרה החדיש הוזמן מחברת פיטרסיים הבלגית, ואנו מנסים לסנכרן בין מועד השלמת המבנה למועד הגעת הציוד.
בבית הבריאות יצאה לדרך ההרחבה שתוכננה מזה מספר שנים. הוספת אגף מוגן היא דרישת חובה של משרד הבריאות, אם אנו רוצים להמשיך להיות מוסד מוכר ולהנות מתשלומים עבור השוהים בבית. תחום הסיעוד הוא תחום צומח בכל העולם המערבי. לשמחתנו, בשריד עלינו על הגל בזמן, ויש לנו בית סיעודי וחדרים מוגנים המנוהלים באופן מקצועי , עם מוניטין טוב באזור. הרווחיות הטובה של הענף נותנת לנו בסיס פיננסי להשקעה בהרחבת הבית, שלא כל הקיבוצים מוכנים לעשות. בשטח ניתן לראות שהקומה הראשונה – בה יהיו בעיקר מערכות תפעול וחירום – כבר יצוקה בטון, ובקרוב תתחיל להתרומם קומת הבטון השניה. אתגר משמעותי בפרויקט זה הוא קיומו במרכז הקיבוץ, באזור בו גרים אנשים ועוברות תשתיות. אנו עושים כל מאמץ למנוע פגיעה במרקם החיים, ומתנצלים אם לא תמיד עולה הדבר בידינו.
ברפת יצא לדרך בשעה טובה פרויקט בניית הסככה החדשה, בשטח של 3500 מ"ר. הרחבת שטח המגורים של הפרות היא תנאי להמשך הגידול "הטבעי" של העדר שלנו. מכסת החלב עולה בשנים האחרונות, ועל מנת לנצל אותה עלינו להוסיף כ8 חולבות בשנה. גם בענף זה, הרווחיות הטובה היא קודם כל תוצאה של ניהול מקצועי וצוות מקצועי.
בשטח התחלנו בעבודות הריסה של מבנה "רפת ג" הישן ושל בורות התחמיץ שכבר שנים איננו משתמשים בהם. תוואי השטח המשופע של שריד מציב אתגרים לבניית סככה גדולה שכזו, וכעת מכשירים את הקרקע על מנת שתוכל לשאת את המבנה.
לסיכום נושא ההשקעות – -אכן הצטברו מספר השקעות כבדות במשק לשנה אחת, וזה גורם לעומס ניהולי ופיננסי. חשוב לציין שהבנקים מאמינים בהשקעות אלו, ושמחו להעמיד מימון בשיעור ניכר מההשקעה, כך שלא צפויה החרפה תזרימית כתוצאה מהעומס. אני מאמין שכבר בטווח הקצר-בינוני ההשקעות יוכיחו את עצמן והמשק יתיצב בפוזיציה איתנה יותר.
עדכון לגבי שכונת המכוורת וה-8 יחידות.
בשכונת "הבנים" ו"החיילים" הסתימה בחירת המגרשים לפני מספר חודשים. מרבית המשפחות נמצאות בשלבי תכנון ראשונים עם האדריכלים שבחרו. לקיבוץ מחויבות לסיים את התשתיות , בעיקר בשכונת הבנים בה יש חברים שכבר שנים מחכים לכביש. בשלב הראשון יבנו קירות תומכים ומסלעות בגבולות המגרשים, ולאחר השלמת כל או מרבית הבתים, יסללו גם הכבישים, יבנו מדרכות ותותקן תאורת רחוב.
גם בשכונת "המכוורת" נבחרו 24 המגרשים על ידי משפחות חברי קיבוץ. לניהול שלב התשתיות של הפרויקט לקחנו את חברת TMR הנדסה, המנהלת את שלב התכנון, הרישוי והביצוע. נכון להיום השלמנו את הפרוגרמה של תכנון השטח הציבורי בשכונה, וצוות המתכננים התחיל בעבודתו. הצוות כולל אדריכל נוף, אדריכל כבישים וניקוז, מתכנן חשמל, מתכנן מים וביוב, מודד , יועץ קרקע וכמובן מנהל פרויקט. יש לנו מנהלת בניה המתכנסת אחת לשבועיים ודנה בסוגיות עקרוניות בפרויקט. על פי התכנון הנוכחי, התכנון והרישוי של שלב הפיתוח יסתימו בחודש מרץ 18, ואז נצא במכרז קבלנים לביצוע.
במקביל, המשפחות הבונות נערכות לבחירת אדריכלים ותכנון הבית. נכון להיום הפרויקט הוא בשיטת "בנה ביתך" בה כל אחד מתכנן ובונה את בית חלומותיו.
שיוך דירות- מהצד של מנהל עסקי.
את נושא שיוך הדירות אני מלווה בעיקר מההיבט הפיננסי. חלופת האגודה גוזרת עלינו לבצע עסקה גדולה של רכישת כל שטח המגורים הנוכחי והעתידי, במזומן. לשם כך אני נמצא בקשר עם מספר בנקים וגורמים פיננסיים אחרים, על מנת לקבל מימון בשני מסלולים:
• מימון משכנתא לחברים הנדרשים לשלם לרמ"י עבור דירתם.
• מימון לקיבוץ עבור רכישת כל המגרשים הלא מבונים ויחידות דיור קטנות בשטח הקיבוץ (עד 55 מ"ר).
ניכר שחלופת האגודה עוד לא מחליקה טוב בגרון לבנקים, ועלינו להקדיש זמן ומאמץ להסבר הראציונל. עם זאת מדובר בהזדמנות כלכלית שלא כדאי להחמיץ ועל כך אנו עמלים.
מה עומד על הפרק לשנה הבאה.
בשנה הקרובה אני רוצה להספיק כמובן את כל מה שלא הספקתי השנה.
• פיתוח עסקי – הגדרנו תפקיד של פרויקטור לנושא של פיתוח עסקי על מנת לדחוף את הנושא. במשך שנים ארוכות לא הצלחנו בשריד במיזמים משמעותיים של פיתוח עסקי, בין השאר עקב הדומיננטיות של גמל. אני מאמין שאנו צריכים לחזור ולהיות מעורבים ביוזמה עסקית משמעותית, שתיתן לקיבוץ עוד משענת כלכלית. הדרך להשיג זאת עוברת במחקר וסריקת השוק, אך גם בתהליך פנימי של הסכמה והפנמה של חשיבות העניין.
• קרקעות – אנו מתקדמים בנושאי הסדרת השימושים והסדרת היחסים עם רמ"י. בשנה הבאה נמשיך בכך במלוא המרץ, אם כאילוץ חיצוני להשגת היתרי בניה ושיוך, ואם כהזדמנות כלכלית.
• גמל – גיבוי צוות הדירקטורים של שריד בעבודת החריש העמוק שהם מבצעים כיום במפעל. גמל עבר שנתיים קשות ואנו משקיעים מאמצים רבים בהחזרתו לנתיב של רווחיות ויציבות.