אל חברי שריד, תושבי ההרחבה, בנים ותושבים בעבר ובהווה, שלום רב!
לאחרונה, בעקבות דיונים שהתקיימו בנוגע לתקציב לארכיון, אנו, חברי הצוות, חשבנו שיהיה זה נכון לידע אתכם על הנעשה אצלנו. במהלך השנים האחרונות עובר הארכיון תהליך של סידור והתאמה למאה העשרים ואחת. מה שהתחיל בצורך לסרוק מסמכים רגע לפני שהם מתפוררים, דוהים, ואובדים לעד, המשיך בהבנה מחודשת לגבי מקומו וחשיבותו של הארכיון בחיינו.
עיקר העיסוק שלנו הוא סביב הנגשתו של החומר הארכיוני והפיכתו לזמין לכל אותם אנשים שמתעניינים בסוגיות מהעבר. בשמחה נספר שהארכיון שלנו הפך למקום עליה לרגל עבור היסטוריונים, סטודנטים לאדריכלות וחינוך, מנהלי קהילה המחפשים החלטות אסיפה ותוצאות הצבעות משנים קודמות. מגיעים אלינו גם צוותי חגים וקבלות שבת, מארגנים של מפגשי קבוצה, אנשים שחיו פעם בקיבוץ, וחברים רבים מהקיבוץ, כל אחד עם החיפוש שלו.
רק לדוגמא נספר על חוקרת מצ'כיה העוסקת בחקר תנועות נוער בצ'כוסלובקיה, שהגיעה אלינו בחיפוש אחר חומרים על תנועות נוער בכלל ועל "תכלת לבן" בפרט. הקשר איתה פתח קשרים נוספים עם אנשים בצ'כיה, וכל זה הוביל ל"פרויקט יער מסריק". פרויקט ההולך ומתגשם בעזרת אנשים טובים בצ'כיה שנרתמו ותרמו וממשיכים לגייס כספים לטובת "החורשה הגדולה" שמעבר לכביש.
את צוות הארכיון מובילה אילת רוזן קרוא שהצליחה לגייס צוות גדול של מתנדבים העושים עבודתם נאמנה: דני נימרי, יעל איזנר, ישראלה בר אילן, שלומית בירק, רחל דננבאום, יעל כנען, אסתר שנפלד, נילי רמות, לירון פרסאי, אריאל מור, כל אחד בתחומו תורם את חלקו. וישנם רבים הנרתמים למשימות נקודתיות, כאן נציין את גדעון ברטל שלקח על עצמו להעביר את "נושא שריד" לכיתות בית הספר היסודי ונעזר בנו רבות. לכול אותם מתנדבים אנו מודים מכל הלב.
הארכיון נמצא ב"בית אמנון" הניצב בלבו של "פארק חוה". מדובר בפנינה ארכיטקטונית יפיפייה. הבית נבנה ב- 1963 וברבות השנים יסודותיו נחשפו, קירותיו נסדקו, גגו דלף ומים חדרו דרך הסדקים ואדני החלונות. מהנדס קונסטרוקציה שביקר במקום התריע שאם לא יבוצע חיזוק מיידי של יסודות הבניין הוא עלול להמשיך ולשקוע. לשמחתנו תיקון זה התבצע על אף עלותו הגבוהה.
עוד קודם לכן התקבלה החלטה בקיבוץ לשפץ את המבנה על פי גישת השימור. הוחלט גם שהחלק המערבי של הקומה העליונה, זה עם החלון הגדול הפונה להרי הכרמל, ייוחד לחדר הנצחה. אנחנו בדרך לשם, אבל עדיין רחוקים. בשלב זה חסרים מזגנים ותאורה.
בבוא היום נרצה גם להשיב אלינו את אוסף העתיקות מתקופת שריד המקראית, שנלקח מאיתנו על ידי רשות העתיקות לרגל השיפוץ ויוחזר אלינו רק כשייווצרו התנאים הראויים לתצוגה.
העבודה בארכיון מתפרשת על פני מנעד רחב של תחומים, כגון: המרה לפורמט דיגיטלי של סרטי הפילם שנעשו על ידי צוות הקולנוע של הקיבוץ, סידור המיכלים ורישום תכולתם במחשב, סריקה של מסמכים, והשקעה רבה בפרויקט "עלים לזכרם" – יצירת דפי זיכרון לכל חבר או בן משפחה. הדפים נכתבים בשיתוף עם משפחת הנפטר, ולמעלה ממאה דפים כבר עלו ונמצאים באתר האינטרנט של שריד.
אנו מקווים שהצלחנו להעביר את הקף העשייה ואת חשיבותה.
בארכיון נמצא הזיכרון הקולקטיבי שלנו, המורשת החברתית והתרבותית, הקניין הרוחני. הארכיון אוצר את סיפורם של האנשים שחיו כאן ואת המעשים – את סיפורנו. הוא "הנשמה היתרה", "הערך המוסף" של כל חברה ובעיקר חברה קהילתית כשלנו.
בהזדמנות זו אנו מבקשים מכל החברים וגם מתושבי ההרחבה להביא לארכיון חומרים לתיק האישי של כל משפחה ומשפחה.
בברכה
צוות הארכיון