כהן אפרים
בן לאה ואהרון
נולד ב- 5.9.1922 בעיר מינכן בגרמניה
עלה לארץ בשנת 1934
הצטרף לקיבוץ שריד בשנת 1943
עם השלמת "גדוד השדה"
נפטר ב- 8.8.1983
אפרים, הולדי, כפי שקראו לו הוריו לאה ואהרון כהן, נולד במינכן ב- 5.9.1922. להורים היה בית מסחר גדול לריהוט עתיק וחפצי אומנות. את אפרים ואחיו הבכור יוסי שלחו ללמוד בבית ספר גרמני. המשפחה היתה בעלת זיקה לציונות והאב אף היה פעיל בתנועה הציונית. ב- 1933, עם עלייתה של המפלגה הנאציונל-סוציאליסטית בהנהגת היטלר לשלטון, החליטה המשפחה לעזוב את גרמניה ולעלות לארץ ישראל. הם עזבו את ביתם כשהם מותירים מאחוריהם את כל רכושם. במשך שנה חיו בפראג וב- 1934 עלו ארצה והשתקעו בחיפה.
בחיפה הקים האב בית מסחר ייחודי לעתיקות ולאומנות. אפרים בן ה- 12 החל ללמוד בבית ספר "חוגים" שנוסד באותה שנה בשכונת הדר הכרמל. שם רכש חברים ובהשפעתם הצטרף לתנועת הנוער "השומר הצעיר", לשכבת "גדוד השדה". בפעולות בתנועה דיברו הנערים על רצונם להקים בבוא היום קיבוץ חדש. במטרה לרכוש לעצמו מקצוע עבר אפרים ללמוד חשמל ואלקטרוניקה בביה"ס המקצועי שעל יד הטכניון – "בסמת".
בהמשך נשלח מטעם התנועה לקורס ראשון של מפקדי כיתות של ה"הגנה" שהתקיים בבסיס האימונים בג'וערה.
אך למרות רצונם של חברי "גדוד השדה" להקים קיבוץ חדש משלהם הועידה אותם התנועה להשלמת קיבוץ ותיק. ב- 1943, לאחר שנת הכשרה בקיבוץ בית אלפא, הצטרפו חברי הגדוד להשלים את קיבוץ שריד. כשהוחלט בשריד להקים מוסד חינוכי מקומי נשלח אפרים ללמוד "מדעים". תחילה למד פיזיקה בטכניון ובהמשך למד בקורס הריאליסטי הראשון בסמינר הקיבוצים בת"א, פיזיקה, מתמטיקה, כימיה וביולוגיה. בסמינר פגש אפרים את דינה, לבית ברוסטוב, שלמדה שם ביולוגיה.
עם סיום לימודיו הצטרף אפרים לחבר המורים של המוסד. היה מורה ומחנך מסור ומוערך. הוא לימד את תחומי המדעים ולצד זה ריכז וניהל מקהלות ותזמורות בכיתות שחינך. אפרים ראה בעשייה התרבותית מוזיקלית, בשירה ובנגינה על כלים, את השילוב הנכון של למידה, חינוך ואסתטיקה.
ב- 29.6.1946, במהלך אירועי ה"השבת השחורה", בהם ערכו הבריטים סדרה של פעולות איבה כנגד היישוב היהודי, נעצר אפרים עם חברים נוספים משריד. הם הועברו למחנה מעצר ברפיח ורק כעבור מספר שבועות שוחררו הביתה.
ב- 1947 הצטרפה דינה לאפרים בשריד. הם הקימו משפחה ונולדו ילדיהם – נורית, שלמה ואהרוני.
לצד עבודתו בשריד היה אפרים אחד ממורי הפיזיקה הוותיקים בסמינר "אורנים", שם הקים את המעבדה לפיזיקה. גם במוסד החינוכי בשריד וגם במרכז הטכנולוגי יזרעאל – מט"י, שבמתחם המועצה האזורית הוא הקים את מעבדות הניסוי.
בשנים מאוחרות יותר עזב את ההוראה ויחד עם קבוצת חברים משריד הקים בקיבוץ מפעל למוצרי אלקטרוניקה.
אפרים היה רחב אופקים, ידען ואיש שיחה מרתק בכל תחום ונושא – פוליטיקה, מוזיקה, מדעי הטבע והחברה. תמיד ביושר אינטלקטואלי ואף פעם לא בהתנשאות. תמיד תוסס ונמרץ, לא הולך, אלא רץ. תמיד עסוק – קורא, כותב, מאזין למוזיקה קלאסית, דייקן וקפדן קודם כל כלפי עצמו.
הוא נפטר בטרם עת לאחר מחלה קשה.
יהי זכרו ברוך
*********
אפרים אבא לנורית, שלמה ואהרוני וסבא לנכדים