שגיא מיכל

בת אני ואפרים קפלנר

נולדה ב- 13.11.1943 בירושלים

הגיעה לשריד עם משפחתה בשנת 1944

נפטרה ב- 26.7.2022

מיכל בת אני ואפרים נולדה ב 13.11.1943 ‐ הוריה נפגשו באמצע שנות השלושים בצדו השני של העמק, בקיבוץ הזורע. שני אנשים צעירים שהגיעו זה לא מכבר מגרמניה, התאהבו ועזבו את העמק לטובת ירושלים. בירושלים נולדה בתם הבכורה, מיכל. אפרים עבד כנהג טקסי ואני עקרת בית המגדלת את בתה. יום אחד, בנסיעת עבודה ארוכה שהתבקש לעשות הגיע אפרים לקיבוץ שריד והחליט שכאן הוא רוצה להיות.

בשנת 1944 הם ארזו את משפחתם הקטנה ‐ אבא, אמא ותינוקת בת חצי שנה, ונדדו בחזרה לעמק. מיכל הצטרפה לקבוצת הפעוטים בני גילה, איתם עלתה ל"גן רבקה" ומשם, בקבוצה גדולה של בנות ומעט בנים הם היו ל"קבוצת שלהבת". אני נכנסה לעבוד במכבסה, ואפרים, שרישיון הנהיגה שלו היה מצרך נדיר באותם ימים, מצא שעבודתו מבוקשת מאוד. בהתחלה עבד על המשאית של הקיבוץ ואחר כך נבחר להיות הנהג הרשמי של מנהיג התנועה ‐ מאיר יערי (מראשי מפ"ם ו"השומר הצעיר"). עם השנים, נולדו לאני ואפרים עוד שני ילדים, אחים למיכל ‐ אראלה ואילן. השמחה על הולדת הילדים היתה גדולה אך הנישואים עצמם כבר לא היו כתמול שלשום והתפרקו. אני עזבה את הקיבוץ ואפרים נשאר וקשר את חייו עם אילזה בנארי. אל משפחתם הגדולה שבה שלושת ילדיו של אפרים מנישואיו לאני ושני ילדיה של אילזה מנישואיה ליעקב בנארי, איציק וירון, הצטרפה במהרה בתם המשותפת מרים.

את שנות הילדות והנעורים עשתה מיכל עם חבריה בקבוצת "שלהבת". היא היתה תלמידה סקרנית ושקדנית תחילה בבית הספר היסודי המקומי ואחר כך במוסד החינוכי של שריד. נערה חרוצה, נמרצת ואכפתית. לצבא התגייסה יחד עם חברותיה לקבוצה, תחילה לטירונות בבה"ד 12 ומשם כל אחת פנתה לדרכה, ומיכל היתה סמלת תנאי‐שירות. אחרי השירות הצבאי יצאה במסגרת ש.ש. לקיבוץ הצעיר אילות ואחר כך לשדה יואב. בשובה לקיבוצה נכנסה לעבוד כמטפלת בגיל הרך.

את נח שגיא, סטודנט צעיר מקיבוץ כפר מנחם, פגשה כשנשלחה ללמוד כלכלת שירותים במדרשת רופין. הקשר ביניהם התהדק והם הקימו את ביתם בשריד. לאורך השנים מיכל עבדה כמטפלת בגיל הרך, היתה אקונומית, עבדה ב"בית הבריאות" ‐ בית לקשישים וחולים וריכזה את קומונת ילדים. לצד אלו היתה חברה בוועדות ובצוותים.

בשלהי שנות השבעים, כשהם מטופלים כבר בשלושה ילדים: רונן הבכור, רוית וענבל, יצאו מיכל ונח לשליחות בארגנטינה מטעם הסוכנות היהודית. במהלך השליחות נולדה בתם יעל ועם שובם לשריד נולד בן הזקונים יריב.

בשנים מאוחרות ניהלה מיכל את מחלקת ה‐ D.I.Y של "גמל".

כשהשנים נקפו וההורים הזדקנו סעדה אותם במסירות ‐ את אמה אני, את אביה אפרים, את אשתו השנייה של אביה, אילזה ואת תמר, אחותו של נח. היא הייתה שם עבורם כשנזקקו לה. גם נכדים התחילו להגיע ואלו הסבו לה אושר וגאווה מרובה.

לצד כל אלה מיכל היתה תמיד פעילה ותורמת לחיי התרבות בשריד. שרה במקהלות בחגים, רקדה ריקודי‐עם והיתה חברה ב"ליאלה", מקהלת גבעת אלה שבעמק, במשך 20 שנה.

כשפרצה מגפת הקורונה והשתבשו אורחות החיים היתה מיכל מהראשונות לאתר היכן צריך עזרה. היא מצאה את מקומה בענף המזון שהתקשה לתפקד באותם ימים. עבדה בחדר האוכל עד שלא יכלה יותר כי בריאותה הדרדרה.

בתקופה האחרונה עמדה בגבורה רבה מול הקשיים הבריאותיים שפקדו אותה. בימים שהרגישה יותר טוב היתה מגיעה לעבוד ב"בובתיק", ביקשה לשמור על קשר עם הסביבה.

בהתפעלות והערכה גדולה הבטנו איך נח מלווה אותה וסועד אותה במסירות ואהבה עד הסוף העצוב.  

בת 79 במותה.

יהי זכרה ברוך

 

*********

מיכל אמא של רונן, רוית, ענבל, יעל ויריב, וסבתא ל-12 נכדים

 

סבתא,

מאז שהלכת אני מתחילה להבין כמה דברים בחיים שלי עוצבו והושפעו על ידייך. בין אם זה הריח של הסבון גוף שאני משתמשת בו או אהבתי העמוקה לאפייה וקונדיטוריה שמושרשת לתוך עוגות השמרים שלא היה אירוע משפחתי בלי לפחות שתי תבניות שלהן, עוגת הגבינה פירורים של שבועות ועוגיות החמאה שלך שמהן תמיד היתה צנצנת מלאה על השיש. בשבוע שלאחר השבעה השתתפתי בסדנה שבמהלכה הכנו עוגת שמרים ואני הייתי צריכה להתאפק ולא להתפרק כי הפעם האחרונה שהכנתי עוגת שמרים היתה איתך.

אני חושבת על דברים שלא הספקתי לספר לך ועל דברים שלא הספקנו לעשות ומהצד השני את גם הספקת לא מעט: הספקת לגדל חמישה ילדים, הספקת לראות ולטייל ברחבי העולם, הספקת לראות ולעזור לגדל 12 נכדים ביניהם אורי הקטנה שאפילו ממנה הספקת ליהנות והספקת להשאיר רושם וחותם על כל מי שזכה להכיר אותך.

הפכת את העולם למקום קצת יותר טוב בכל רגע שהיית בו ועכשיו אני מקווה שאת נמצאת במקום טוב יותר, מקום שאת יכולה לנוח בו.

יהיה קשה להתרגל לחיים בלעדייך אבל את יחד עם סבא בניתם משפחה גדולה, חזקה ואוהבת ואנחנו נעבור את זה ביחד בזכותך ובשבילך.

אוהבת ומתגעגעת.

נעמה

שנה ארוכה, קשה, כואבת, עברה בלעדייך מיכל ואולי רק חידדה את הזיכרונות ממך. אני מחפשת אך מתקשה למצוא את המילים.

חברות ארוכת שנים. לא הדוקה, לא מעיקה, אבל אמיתית, כנה.

מתי היא התחילה? איך היא התחילה? את אולי זוכרת? אני – לא.

אבל כן זוכרת בילוי מופלא בחופי סיני. זוכרת אותך, אמא לילדים קטנים, מארגנת, מכינה, דואגת לכולם וגם נהנית מהמדבר, מהיחד, מהמשפחה.

זוכרת אותך מהפיקניק המשותף בימי העצמאות, פורשת שמיכות על הדשא, דואגת לכיסאות לאפרים ואילזה. שיהיה נוח לכולם.

זוכרת חרדות לרונן שנפצע, ליעל שאבדה במרחקים.

זוכרת את החיבוק וההבנה שלך כשהייתי זקוקה.

זוכרת שהיינו "רביעיית שריד" בטיול קסום לאיסלנד. זוכרת שנוח הסתיר ממך שאינו מרגיש טוב. זוכרת כמה כעסת על כך. שומרת עליו. דואגת לו.

זוכרת אותך מובילה את ה‐DIY, את מסירותך, את יחסך לכל אחד מהצוות לפי צרכיו ויכולותיו. זוכרת את התסכול והכאב שהרגשת כאשר הנהלת המפעל לא הוקירה את מחלקת ה‐DIY, צמצמה וצמצמה עד שפיטרה וסגרה.

מקבלת את כולם כמו שהם. מזהה את מי שצריך עזרה ותומכת. בלי לעשות חשבון.

נלחמת בתחלואים שפקדו אותך ולא מוותרת על יציאה מהבית, "בובתיק", הצגות, טיפול בנכדים, עזרה לילדים. וחס וחלילה לא להכביד. לא להיות לנטל.

זוכרת אותך גם במקומות שלא נוכחת, כשנוח מדבר ומעלה את שמך ללא הרף, כי אין מיכל בלי נוח ואין נוח בלי מיכל.

היית משענת וקיבלת משענת לנח, למשפחה.

ואז: נלחמת, סבלת, קיבלת מהמשפחה את ברכת הדרך ושיחררת.

אני מחפשת ומתקשה למצוא את המילים.

אין מיכל.

יש נח, יש ילדים, יש נכדים.

יש כאב.

רעיה קליין (4.8.2023)

 

גלילה לראש העמוד
X
דילוג לתוכן